Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 21:15 - КЕВР - ВиК
Автор: knsb1vik1svishtov1 Категория: Други   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
0



Обществено обсъждане на проектите за нови наредби за регулиране на цените и на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги 27.11.2015 г.

image

       Новата правна рамка е основен инструментариум за регулационната дейност във В и К сектора и ще се прилага от началото на 2017 г.

       В КЕВР беше проведено обществено обсъждане на проекта на Наредба за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги /НРЦВКУ/ и на проекта на Наредба за регулиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги /НРКВКУ/. Съгласно нормативните изисквания, двата проекта, мотивите към тях и докладът на работната група бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора. С двете нови наредби се предвижда да бъдат заменени досега действащите нормативни актове в тази област - Наредбата за дългосрочните нива, условията и реда за формиране на годишните целеви нива на показателите за качество на водоснабдителните и канализационните услуги, както и Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, приети с Постановление № 73 на Министерския съвет от 2006 г.

        „Необходимостта от приемане на изцяло новите нормативни актове е в резултат на извършен анализ на практиката по прилагането на двете досегашни наредби, която показа редица несъвършенства“, заяви на общественото обсъждане председателят на КЕВР доц. д-р Иван Иванов. Той очерта възникналите проблеми при приложението на досегашната регулаторна рамка, която в редица случаи, е възприемана от В и К операторите като дискриминационна и непоследователна. Финансиращите институции, в това число и Европейската Комисия, от своя страна, са отчитали значителен регулаторен риск за своите инвестиции в сектора, което е друг важен индикатор за привеждането на регулацията в отрасъл В и К към добрите международни практики. Друго основание за приемането на предлаганите нови наредби, са извършените съществени промени ЗВРКУ и Закона за водите, касаещи регулирането на В и К сектора. Приетата през 2014 г. нова Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014 - 2023 г., одобрена с Решение на Министерския съвет, също налага привеждане на подзаконовата нормативна уредба в съответствие с актове от по-висша степен, поясни доц. Иванов.

       Основните цели на предложенията за промяна на двете наредби по приложението на ЗРВКУ, предвидени в чл. 13, ал. 5 от ЗРВКУ и чл. 9, ал. 3 от ЗРВКУ, е да бъдат извършени промени в основния инструментариум на КЕВР за регулацията на В и К отрасъла в България, които да спомогнат за повишаване на неговата ефективност и устойчивост и за постигане на съответствие с европейските стандарти за регулиране предоставянето на В и К услуги, подчерта доц. Иванов. Той изтъкна, че с приемането на двете нови наредби ще се постигне по-ясна регламентация и ще се оптимизират реда и условията, при които ще се осъществява занапред административната регулация на цените и качеството на В и К услугите. По този начин КЕВР ще изпълнява ефективно правомощията си за регулиране на В и К услугите, като определя техните цени и качество по начин, осигуряващ спазването на целите и принципите на ЗРВКУ и постигане целите на Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г.

       Новата правна рамка е елемент от реформата във водния сектор и ще позволи на комисията да повиши прецизността и прозрачността на регулаторната си дейност, от което ще спечелят както бизнесът, така и потребителите на В и К услуги, заяви на общественото обсъждане председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. КЕВР ще определя цените на водните услуги веднъж годишно, на закрито заседание, поясни той, като В и К операторът ще е задължен един месец преди решението на комисията, да оповестява в медиите и на интернет-страницата си направеното предложение за цената на водата и канализационната услуга. Новите правила дават възможност на В и К операторите, при определени обстоятелства, да искат преразглеждане на цените. Това може да стане при възникване на непредвидено или непредотвратимо събитие или събития от извънреден характер, както и при съществени промени в приходите или икономически обоснованите разходи на ВиК операторите. В този случай КЕВР е задължена да информира обществеността най-малко две седмици преди да разгледа внесено искане на В и К оператори за извънредна промяна на техните цени.

       В хода на общественото обсъждане на проектите за наредби, свои мнения и предложения изложиха представители на Омбудмсана на Република България, Световната банка, Националния браншови синдикат „Водоснабдител“, Федерация „Строителство, индустрия, водоснабдяване“ към КТ „Подкрепа“, Съюза на В и К операторите, „Софийска вода“ АД, управители на етажна собственост, граждани. В рамките на двуседмичния законов срок, всяка организация, дружество или заинтересовано лице има възможността да представи писмените си предложения в КЕВР, след което двете наредби ще бъдат окончателно приети на закрито заседание на комисията. Наредбите ще бъдат приети на заседание на Министерски съвет, като вносител на постановлението ще е вицепремиерът Томислав Дончев.

       Правилата по новите две наредби за регулация на В и К сектора ще влязат в сила след 1 календарна година и ще се прилагат за новия регулаторен период, започващ на 1 януари 2017 г., както и за следващи регулаторни периоди.

www.dker.bg/newsbg.php

На 27.11.2015 г. от 13.30 часа в сградата на КЕВР, бул. "Княз Дондуков" № 8-10, ет. 4 ще се проведе обществено обсъждане на Наредба за регулиране на качеството на ВиК услугите и Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите 27.11.2015 г.

image 319.66KB Доклад В-Дк-156/19.11.2015 г.
image 444.17KB Проект НРКВКУ (Наредба за регулиране на качеството на ВиК услугите)
image 329.5KB Проект НРЦВКУ (Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите)
image 132.92KB Проект на ПМС за приемане на НРКВКУ и НРЦВКУ

www.dker.bg/kalendarno_sybitiebg.php


Тагове:   вода,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knsb1vik1svishtov1
Категория: Други
Прочетен: 165751
Постинги: 89
Коментари: 0
Гласове: 64