Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2015 08:57 - Асоциация по ВиК ВТърново - ВиК система-BG
Автор: knsb1vik1svishtov1 Категория: Други   
Прочетен: 1129 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.12.2015 00:26


image svishtovtoday.com/read/news/1951/obzor_obs_17.12.2015
Обзор: редовната сесия на Общински съвет
• 18.12.2015 г. 15:58
• Общински съвет, 17.12.2015 г.
Вчера се проведе редовна сесия на Общински съвет – Свищов. Ключовите моменти бяха гласуванията за покачване на такса “Смет“, прехвърлянето на Пречиствателната станция от Общината към „ВиК Свищов“, отпускането на 120 000 лева за покриване на задължения на МБАЛ и дебатите по повод поскъпването на водата. Напомняме, че Съветът няма правомощия да вземе решение по последния казус, а дискусията имаше съвещателен характер.
………………………………………………………………………………………………….„
Опит да предотврати претупването на дебатите направи Калин Костов, който предложи четирите точки касаещи „ВиК Свишов“ да бъдат обособени в отделна извънредна сесия на Съвета. В тази връзка, независимият общински съветник настоя във въпросното заседание да бъдат поканени и представители на Министерството на регионалното развитие, Областния управител, КЕВР и на синдикатите на работниците във водния сектор. Идеята беше да се създаде основа за активен и общественополезен дебат, който да даде яснота на гражданите, какво налага поскъпването на иначе некачествената питейна вода и защо „ВиК“ – Свищов е на ръба на финансов колапс. Предложението на Калин Костов получи подкрепа от групата на „За Свищов“, но така или иначе беше отхвърлено с гласовете на останалите политически представени формации.
…………………………………………………………………………………………………
Водата скача с близо лев. ПСОВ отива във ВиК – Свищов
На сесията вчера присъстваха директорът на „ВиК“ – Свищов Ангел Беляков и представители на националния браншови синдикат „Водоснабдител“. Ситуацията в свищовското водоразпределително дружество е изключително тежка, а единствения изход е присъединяването му към областната асоциация на „ВиК“ дружествата, което се намира под шапката на „ВиК Йовковци“. Този дълъг и сложен процес започна в края на мандата на предходния местен парламент. Необходимите мерки за реализирането му продължават и в момента. Днес в 10:00 ч. кметът Генчо Генчев е имал среща с представители на „ВиК Йовковци“. Трябва да се отбележи, че „ВиК Свищов“ не е изключение, а процесите които се развиват са резултат от цялостната държавна политика по централизация и окрупняване на водния сектор.
Отново в съответствие с държавните и европейските политики и нормативна уредба наскоро беше завършена Пречиствателната станция за отпадни води. Съоръжението генерира изключително високи разходи, близо 70 000 лева месечно. До снощи то беше собственост на Община Свищов, но вчера съветниците взеха логичното решение то да бъде прехвърлено на „ВиК Свищов“. Тази мярка ще позволи собствеността върху станцията да бъде прехвърлена към „ВиК Йовковци“ при присъединяването на местното водоразпределително дружество към областната асоциация. За жалост стопанисването на станцията ще постави местното ВиК дружество в ситуация на финансов колапс само за няколко месеца. Очаквайте подробен репортаж и по тази тема.
Още 120 000 лева потънаха в бездънната яма МБАЛ
Въпреки, че управителят на болницата д-р Евгений Митанов отсъстваше от сесията, съветниците отново гласуваха 120 000 лева да бъдат отпуснати на лечебното заведение. Тридесет хиляди отиват за погасяване на просрочени задължения за отопление, а деведесет за дългове към „ВиК Свищов“. Напомняме ви, че двете общински дружества бяха попаднали в куриозната ситуация да се съдят помежду си. Предстои да разберем, дали въпросните средства ще бъдат изразходени в съответствие с отправеното искане. Само преди месец д-р Митанов поиска от Съвета 12 000 лева за погасяване на просрочени задължения към фармацевтични компании, а после се оказа, че те са изразходени за ремонти на водната инсталация в сградата на болницата.
Очаквайте подробните ни материали по въпросите за такса „Смет“ и сметището в Санадиново, както и за проблемите във ВиК сектора.

От страна на НБС"Водоснабдител"-КНСБ присъстваха: г-жа Т.Младенова, г-н К.Богоев и г-н А.Даков.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

image www.vt.government.bg/index.php

В Областна администрация Велико Търново се проведе заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК

Днес, 18. 12.2015 г. в Областна администрация Велико Търново се проведе заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация Йовковци – ООД” - Велико Търново. Срещата премина под ръководството на областния управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев. На нея присъства и зам.-областният управител Николай Петров
Общото събрание прие препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация Йовковци – ООД” – Велико Търново за 2016 г. да бъде 15 000 лева. Вноските на общините в проектобюджета на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация Йовковци – ООД” – Велико Търново са съобразно с процентното съотношение на гласовете им. Община Велико Търново - 9557 лв., Община Горна Оряховица - 5031 лв., Община Елена - 1016 лв., Община Златарица - 429 лв., Община Лясковец - 1444 лв., Община Павликени - 2571 лв., Община Полски Тръмбеш 1556 лв., Община Свищов - 4607 лв., Община Стражица -1371 лв. и Община Сухиндол - 274 лв.
По време на заседанието беше прието и решение за промяна границите на обособената територия на „Асоциацията по ВиК на основание предложение от кмета на община Свищов, по повод решение на Общински съвет Свищов, относно присъединяване на обособената територия обслужвана от „Водоснабдяване и канализация - Свищов“ ЕАД към обособената територия на „Асоциацията по ВиК.

www.vt.government.bg/index.php
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

svishtovtoday.com/read/news/1966/vik_crisis

КАКВО ПРЕДИЗВИКА КРИЗАТА ВЪВ ВиК И ЗАЩО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ ПРЕЗ 2016?

..................................................................

Водният сектор влиза в правомощията на цели пет министерства. В момента основни функции при сформирането и реализацията на националната стратегия за реформи в него изпълнява Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Към министерството е сформиран специален съвет, който включва всички заинтересовани страни. Това са МРРБ,Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Министерство на финансите (МФ), Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Министерство на здравеопазването (МЗ), Национално сдружение на общините в Р България (НСОРБ) и областни администрации, синдикалните организации в сектора, Българска асоциация по водите (БАВ) и Българска стопанска камара (БСК), както и Съюза на ВиК операторите. Съветът се председателства от министъра на регионалното развитие.

...................................................................

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД ВЛИЗАНЕТО В АСОЦИАЦИЯТА? Кои ще са плюсовете и минусите от неизбежното присъединяване? Ясно е, че реализирането на мярката отключва възможности за европейски финансиране, което е добре, но не е достатъчно. Въпросът, от къде ще бъде намерена разликата, всъщност повдига въпроса за собствеността върху целия сектор. Ще останат ли ВиК асоциациите публична държавна собственост след реализирането на реформите? Ако отговорът е да, то от къде ще дойдат парите. Ако отговорът е не, вариантите са два. Първият е междинен и се нарича публично-частно партньорство. При този сценарии държавата и частна компания си поделят разходите, печалбите и отговорностите по управлението на асоциациите в различно съотношение.Често в тези случай се сключват договори, които са неизгодни за държавата. Вторият е отдаване на частен концесионер. Доколко са възможни тези варианти? Държавата не може да си позволи да похарчи 9 млрд. лева само за водния сектор до 2020 година, а решаването на проблемите там не търпи отлагане. Спомнете си за наводненията и спуканите язовирни стени през последните години. Що се отнася до другите два варианта, колкото по-голямо е частното участие, толкова по-сериозни мерки ще бъдат взети за оптимизацията на персонала и балансирането на бюджетите. Какво значи това? Значи съкращаения на персонал в една или друга степен. Тук е мястото да се отбележи, че на последното заседание на Общинския съвет присъстваха представители на националния браншови синдикат „Водоснабдител“, които не бяха очаровани от състоянието на свищовското ВиК дружество. Значи и вземането на сериозни мерки за това, приходите постепенно да започнат да надхвърлят разходите, т.е. скок на цените и сериозни действия за събиране на дълговете.

.................................................................

Окончателното завършване на процеса по присъединяването на общинското ВиК ще реши съдбата на дружеството и неговите работници. Този ход е изцяло в ръцете на новото управление в Свищов. Изходните позиции не са добри и това трябва да бъде отчетено.
Предстои развръзката.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


ВиК активите остават общински 11.11.2012 » Важни новини, Експертно мнение

Окрупняването на ВиК сектора  е горещият картоф  на Проекта за Закона за водите,

все още

image

Проектът за Закон за водите, който беше внесен от МРРБ в Парламента и беше приет на първо четене, все още съдържа много неясноти, стана ясно на среща, организирана от КНСБ и браншовия синдикат „Водоснабдител“ . Форумът се проведе в присъствието на изключително широк кворум от представители на почти всички страни, пряко свързани с промените в Закона за водите, а  именно държавата в лицето на Ивелина Василева, зам. Министър на МОСВ, Добромир Симидчиев, зам. министър в МРРБ, Любен Татарски, Председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление, представители на Световната банка, шефове на ВиК дружества, представители на синдикатите КНСБ и Подкрепа, местната власт, кметове, общински съветници.

image

Повод за спешната среща, свикана от КНСБ,заради  която се отложи разглеждането на Закона за водите в Комисията по регионална политика, бяха неяснотите в текстовете на Проекта и най-вече предложенията за преразпределение на публичната държавна и общинска собственост и окрупняването на ВиК дружествата.

Собствеността на ВиК активите остават общински, с изключение на тези, които обслужват повече от една община. Решението на Парламента да запази съществуващото положение с публичната собственост бе обявено от   зам. министър Симидчиев  още в началото на срещата, с което едната точка от дебатите автоматично отпадна.

Въпросът за окрупняването на ВиК дружествата обаче се превърна в горещия картоф на дебата.

imageПламен Димитров, председател на КНСБ и домакин на срещата, първи набеляза поредицата от рискове, които крие така предложения начин на окрупняване на областен принцип.

Според предложението дружествата, които сега са 65, трябва да станат 28 и територията им на действие  да съвпадне със съществуващите административни области. Това неминуемо ще доведе до закриване на общинските ВиК дружества.  Председателят на КНСБ  гласно изведе въпроса , поставян нееднократно и от  сдружението на българските общини и от сдружението на общинските ВиК дружества  – може ли със закон принудително да се накара общината да си закрие общинското ВиК и дали това е в съответствие с Конституцията  на България – чл.17 и чл.19.

 

От синдикатите се опасяват също, че окрупняването ще повиши цените на ВиК услугите  и ще остави много хора на улицата. И въпреки, че представители на изпълнителната власт и самия Президент нееднократно заявиха в медийното пространство  противната теза, досега няма представен анализ от вносителя за  ефекта на окрупняването върху цените и върху работните места.

„Искаме да получим уверение, че окрупняването на дружествата няма да е първа  стъпка към масово концесиониране на системата. На всички ни е ясно че сме пред прага на главна реформа в сектор ВиК. За да се извърши реформа и преструктуриране първо ни е нужна Национална водна стратегия както и отделен закон за ВиК“,  заяви председателя на КНСБ.

image

Тонимир Гечев, ВиК -Торян

В дебата се включиха представители на общинските администрации и ВиК дружествата от цялата страна, които изказаха редица аргументи  срещу окрупняването на административен принцип, сред които са:

липсата на  базисни пазарни критерии и механизми при окрупняването, което ще е в сериозен ущърб на успешните общински политики.

Не е предвиден ефективен механизъм, който да отчита направените досега инвестиции от страна на общинските ВиК и общините, качеството на услугата, печалбите на дружествата и успешните ценови практики.

Липсата на ясни пазарни критерии ще доведат до формално закриване на дружества, до неаргументирано спиране на работещи общински политики, до необходимостта от генерална промяна в общинските стратегии, до изработка на нови съгласувателни планове и със сигурност до забавяне на работата в общините с месеци, а може би и с години, убедени са управителите на ВиК дружества.

Един по-особен ъгъл в дебата за окрупняването на ВиК сектора предложи Иван Иванов, председател на БАВ. Той изтъкна, че една съществена спирачка за развитието на ВиК сектора е зле работещият регулатор ДКЕВР. „Формулата на регулиране е грешна. Ако регулаторът си беше на мястото, губещите предприятия отдавна щяха да са отпаднали“, заяви Иванов.

image

Добромир Симитчиев, зам министър МРРБ

Окрупняването на ВиК сектора цели единствено да създаде достатъчно големи и по-силни обединения, но не за да са по-атрактивни за някой друг, заяви Симидчиев.

Той се опита да разсее притесненията, че сектора се подготвя за концесиониране по подобие на електроразределителните дружества като изрази мнение, че това трудно ще се осъществи по причина, че „не мисля че сме узрели за успешни публично- частни партньорства“.

В края на срещата Пламен Димитров изрази мнение, че все още не е постигната 100% единност на мненията по въпроса за окрупняването, но пък широката платформа на дебата вече е очертана.

Любен Татарски обеща да задържи четенето на закона в Комисията по регионална политика и местно самоуправление с още една две седмици и изрази готовност за приемане на конкретни предложения за вписване в новия проект.

image

Треперушка Младенова, председател на браншови синдикат "Водоснабдител"

Първите предложения бяха внесени още на срещата от името на КНСБ и браншовия синдикат „Водоснабдител“ и включват:

1.    Приемане от НС на Национална стратегия , която да включва както анализ на съществуващото състояние но и анализ на нормативната уредба и алтернативи за развитие , цели и действия, които да осигурят водоснабдяването.
2.    Подготовка, изработвани и приемане на закон за ВиК услугите, в който да намерят решение специфични за сектора проблеми.
3.    Разработване и приемане на точни критерии за ВиК операторите.
4.    Да бъдат разработени варианти за промяна на финансовата политика на държавата във водния сектор. Част от печалбата, формирана от ВиК дружествата както и част от такса водоползване да останат в дружествата като средствата да могат да се използват единствено за подмяна на водната мрежа.
5.    Разработване и приемане на система за подпомагане на социално слаби.

Кметовете на общините с общински ВиК  връчиха на г-н Симидчиев и г-н Татарски Становище с което отравиха към вносителите на проекта своите предложения, сред които:
1.    Да се остави възможност на общините да запазят общинските ВиК дружества, отговарящи на ефективни пазарни критерии както и доброволно да предоставят публичната си общинска собственост и водна политика на ВиК оператор по избор, като и при двата случая да имат право на пряк контрол върху дейността.
2.    Да се допусне възможността повече от един ВиК оператор да работи в границите на голямото обединение, с цел ефективна конкурентност на услугата и ограничаване на риска от създаване на монопол.

zavodata.com/2012/11/%D0%B2%D0%B8%D0%BA-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8/




Тагове:   вода,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knsb1vik1svishtov1
Категория: Други
Прочетен: 166974
Постинги: 89
Коментари: 0
Гласове: 64