Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2012 17:14 - НБС „Водоснабдител” стана на 20 години - 22.03.2012г.
Автор: knsb1vik1svishtov1 Категория: Други   
Прочетен: 1809 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2012 09:21


image
Да му върви по вода!

Националният браншов синдикат „Водоснабдител” (НБС „Водоснабдител”) е учреден на 22 март 1992 г. в КК „Албена”. Оттогава досега синдикатът неотстъпно защитава интересите на повече от 12 000 свои членове от общо 17 000 работещи в системата на ВиК. „Поводът за създаването му беше необходимостта от самостоятелен синдикат в бранша, тъй като ВиК дейността е специфична и изключително важна за България”, заяви Треперушка Младенова – председател на НБС „Водоснабдител” по време на честването на годишнината. Тя подчерта, че през изминалите години синдикатът е постигнал значителни успехи и един от тях е браншовият КТД, който е със завишени стандарти и създава база за подписването на договори с повишени параметри в отделните дружества. Конструктивните взаимоотношения със социалните партньори са в основата и на организираната вече всяка година Национална спартакиада на работници и служители от ВиК дружествата.
В своето приветствие към членовете на НБС „Водоснабдител” президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна факта, че в ситуация на икономическа криза, стагнация, загуба на работни места и замразени равнища на доходите НБС „Водоснабдител” успява със своите 50 синдикални структури да обхване почти всички районни дирекции на ВиК в страната, като увеличава броя на своите синдикални членове и доказвайки се с целенасочена работа в защита правата, доходите и интересите на наемния труд.
Подписаният Браншов колективен договор е станал факт благодарение на убедеността, че баланс на интересите на труда и капитала се постига чрез съчетание на конструктивен диалог с възможни компромиси.
Все още много може да се желае по отношение размера на трудовите възнаграждения в сектора и затова в началото на 2012 г. КНСБ е стартирала важни срещи, свързани с нормативната уредба за развитието на сектора, в които основен акцент е запазването на работните места и доходите на работещите, както и публичния характер на ВиК.
Във връзка с предстоящото преструктуриране на системата и подготвяните промени в Закона за водите, КНСБ внесе свои предложения с цел избягване на евентуалното негативно влияние върху заетостта на персонала поради окрупняване.
Одобреният от Правителството проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите цели въвеждането на ясни правила за собствеността върху водната инфраструктура, осигуряване на техническа безопасност на язовирите и засилване на отговорността на държавата при осигуряване на достъп до питейна вода за населението.
Лидерът на КНСБ изказа благодарност към всички членове на Федералния съвет и лично на Треперушка Младенова за това, че в тези трудни условия те са успели да съхранят целостта на синдиката, който днес е и солидарен, и силен.
„Благодаря ви за всеотдайния и безкористен труд, за вашата съпричастност към проблемите на хората, за верността към синдикалната идея”, каза лидерът на КНСБ в заключение и добави: „Пожелавам ви успех, приятели! И, както народът казва – „Да ви върви по вода!”

***

В тържествения ден бе прочетен поздравителен адрес от Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и благоустройството, по случай годишнината на НБС „Водоснабдител”. Депутатът от ГЕРБ Николай Рашев също поздрави своите с годишнината, като каза: „Аз винаги ще бъда един от вас, защото моят път е свързан с КНСБ, като бивш председател на синдикалната организация на НБС „Водоснабдител” във ВиК – Враца” Бяха раздадени юбилейни грамоти и специални плакети на председателите на синдикалните организации в отделните ВиК дружества, на президента на КНСБ Пламен Димитров и на работодателите, пристигнали от цялата страна, начело с Ангел Престойски – председател на Управителния съвет Съюза на „ВиК” операторите в България.


image
image image
image image image image imageimage image image image image image image image
www.knsb-bg.org/index.php



Тагове:   вода,   години,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knsb1vik1svishtov1
Категория: Други
Прочетен: 165743
Постинги: 89
Коментари: 0
Гласове: 64