Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2013 13:08 - Половин милион долара изхарчени за провалена ВиК-концесия в Плевен
Автор: knsb1vik1svishtov1 Категория: Други   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.05.2013 13:14


Половин милион долара изхарчени за провалена ВиК-концесия в Плевен Заради законови неуредици и мнение, че това е синоним на кражба, водата няма да се даде на частник 13:36 | 17.05.2013 
image

Водата в Плевенска област няма да се дава на концесия, стана ясно по време на воден форум за навлизането на частни инвеститори в сектора. Причината е наложилото се мнение, че думата концесия е синоним на кражба, а навлизането на частни капитали ще доведе до вдигане на цената на услугата и съкращения в местното ВиК-дружество, е мнението на Световната банка, която подготвяше концесионната процедура.

 

 Мотивът да се откажем бяха неприетите промени в Закона за водите и не изготвения проект за устав на бъдещето дружество от страна на водната асоциация, коментира Дарин Ангелов, председател на Общинския съвет в Плевен пред Mediapool.

 

 Половин милион долара за документация

 Около половин милион долара е струвало на държавата изготвянето на анализите и документацията за концесионната процедура за Плевенска област от страна на Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка. Това съобщи Ивайло Колев, който е ръководител на проекта.

 Плевен беше избран за пилотен проект след анализ на шест най-подходящи ВиК-оператора и къса листа от три дружества. Другите две бяха водните оператори в Пловдив и Добрич. Плановете на Министерството на регионалното развитие бяха, ако плевенският модел бъде успешен, той да се приложи и в други области на страната.

 Направените технически анализи показаха, че са необходими близо 400 млн. лв. инвестиции във водната инфраструктура в региона. Вложенията от частния партньор трябваше да са в размер на около 280 млн. лв. Останалите средства трябва да дойдат като грант от десетте общини, които щяха да участват и държавата.

 Във ВиК-сектора в Плевен не са правени инвестиции през последните 50 години, освен аварийни ремонти. Средства от държавния бюджет не могат да бъдат насочени във ВиК-мрежата на Плевен и това е причината да се търси финансиране по линия на еврофондовете и публично-частно партньорство, каза през април 2012 г. тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова в присъствието на тогавашния председател на Народното събрание Цецка Цачева.

 На режим на водата в Плевенско през лятото са около 20 населени места, като в 18 от тях има отклонения от качеството на водата. В Плевенска област няма достатъчно питейни води и половината от водоснабдяването се осъществява чрез ВиК-Ловеч. Половината от населението няма канализация. Едва 40% от живеещите в Плевенско имат достъп до пречиствателни станции.

 Въпреки че Павлова твърдеше, че проучване показало, че населението подкрепяло водната концесия, реалността я опровергава. На два пъти общинският съвет на Плевен, който се доминира от ГЕРБ, не даде мандат на кмета, който също е от ГЕРБ, да започне процедура по отдаване на концесия.

 Според Ивайло Колев не е имало противоречие с местната власт по отношение на целта – намаляване на загубите, които в момента са над 55% и начина им на постигането. “Основният проблем беше разбирането на общинските съвети какво води частното участие”, каза Колев. По думите му наложило се е мнението, че даването на услугата на концесия е равносилно на крадене, вдигане на цени и уволняване на персонал.

 Председателят на общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов потвърди, че действително е имало сигнали, че ще бъде съкратен половината персонал на ВиК-дружеството. При тази безработица, която е в момента, нямаше как да го позволим, каза Ангелов. Според него те не са се отказали напълно от идеята за концесията на водата.

 След два неуспешни опита и при наличие на същия кмет и общински съвет, които са от една и съща политическа партия, е безсмислено да правим трети опит, каза Ивайло Колев.

 

 Само София с водна концесия

 

 Така към момента само София има водна концесия. Натрупаният опит не е еднозначен и обществото не е доволно от концесионера “Софийска вода”. Причината е, че не бяха изпълнени поети ангажименти през 2000 г. Едно от тях беше, че през 2007 г. престижните квартали Бояна, Драгалевци и Симеоново ще имат канализация, което не се е случило и до днес и няма яснота кога изобщо ще стане.

 Останалата ВиК-мрежа в страната се стопанисва от общински и държавни дружества, или собствеността им е смесена.

 “Не мисля, че концесионният модел е умрял, но определено трябва да се развива”, смята Ивайло Колев.

 В момента в Добрич чрез договор за управление частно дружество ще поеме инвестицията от 120 млн. лв. във водната инфраструктура в областта, каза Малина Крумова. По думите й, ако моделът е успешен, той ще бъде пренесен и в други райони след 2014 г.

 

 Шампиони по загуба на вода

 България остава лидер в Европа по загуби на вода с над 50 на сто, като рекордьор е Добрич с над 80%, сочи проучване на Световната банка. Дори в Румъния са малко по-добре от нас, но там има активно инвестиране в мрежата не само по линия на европейските фондове, но и от страна на Европейската инвестиционна банка.

В трите най-големи града на Кипър загубите на питейна вода са към 20%, а в Лисабон са сведени до 9%.


www.mediapool.bg


Тагове:   вода,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knsb1vik1svishtov1
Категория: Други
Прочетен: 167046
Постинги: 89
Коментари: 0
Гласове: 64